duminică, 29 mai 2011

De ce sunt copiii atât de mânioși?

Mânia face parte din viața noastra de zi cu zi. Diferența dintre oamenii buni și cei răi este dată de felul in care aceștia iși gestionează "nervii".
Țipă, plânge, lovește, face urât? Toți copilașii care fac "crize" au un motiv, uneori știut de părinți, alteori nici măcar bănuit de aceștia. Pentru a-ti putea ajuta copilasul in asemenea conditii, trebuie neaparat sa stii ce-l face sa ajunga la manifestari de genul acesta. Mai ales la varste mici, cand el nu stie sa explice prea bine ce simtesi ce-l deranjeaza, ce-l nemultumeste.
Experientele anterioare conteaza
Unii copii pot acumula multe frustrari sau experiente neplacute din prima copilarie. Cand trebuie sa faca fata unei situatii noi, anticipeaza neplacerea, sentimentele ostile. Aceste trairi sunt insotite de crize de manie sau de tristete. In acest caz, copilul are nevoie de sustinerea ta mai degraba decat sa te enervezi. In loc sa-l cataloghezi drept un mare mofturos, mai bine intelege-l si ajuta-l.
Afla motivul
Pentru a putea sa-ti ajuti copilul sa faca fata maniei trebuie mai intai sa afli ce-i provoaca aceasta stare, sa intelegi de ce in unele momente pur si simplu explodeaza. Un indiciu important este televizorul care sta deschis zi-lumina. Cei mici nu fac diferenta intre fictiunea de pe ecran si realitatea.
Puterea exemplului
Multi spun ca vina pentru comportamentul agresiv al copiilor apartine in buna masura parintilor. Da, poate fi si vina parintilor, daca micutul vede la ei un comportament agresiv. Daca isi ignora copilul si nu-i acorda afectiunea si atentia de care el are nevoie.
Cum il ajuti?
Prin exemplul propriu, demers care cere timp si rabdare. Conteaza sa iti petreci mult timp cu copilul tau. Daca parintii sunt toata ziua la serviciu, bunicii stau in alt oras, profesorii si educatorii sunt intoleranti cu "copii problema", micutii ajung sa trtaiasca pe cont propriu. Gasesc singuri metode de a se face remarcati, de a atrage atentia adultilor.
Studiile arata ca parintii severi risca sa aiba copii recalcitranti, in timp ce parintii autoritari dar afectuosi educa mai bine si vor creste copii cu o inteligenta comportamentala si emotionala mai mare.
Motive pentru care copilul tau poate reactiona violent:
  • Daca este, in mod obisnuit, martorul unor dispute familiale. Copiii mici isi imita parintii si pot crede ca agresivitatea este un tip de reactie absolut fireasca.
  • Pedepsele frecvente, severe, corporale duc la accentuarea reactiilor agresive ale micutilor.
  • Daca agresivitatea lui este trecuta cu vederea, daca copilul este lasat mereu sa aiba ultimul cuvant
  • Daca nu primeste destula atentie din partea parintilor, a adultilor din jurul sau.
  • Pentru ca el considera ca placerea lui de moment este mai importanta decat orice altceva.
  • Ca si in cazul adultilor, un eveniment aparent nesemnificativ poate declansa reactia agresiva: bunica nu-l lasa sa se joace in curte; un alt copil i-a stricat castelul de nisip etc.
Sfaturi!
Organizeaza-ti timpul in asa fel incat, atunci cand tu si copilul sunteti impreuna, sa faceti aceleasi lucruri. Este important pentru copilul mic sa observe modul in care parintii lui se comporta in timpul jocului, la plimbare, la film, intr-o vizita.
Cand este posibil lasa-l sa aleaga: cu ce haine se imbraca la gradinita, intre mersul in parc si teatru, intre supa de pui si ciorba de vacuta... Nu conteaza ce alege, ci simplul fapt ca este intrebat, ca i se respecta parerea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu